Mikor lesz egy gyülekezet gyülekezet?
 
Képzeld el, hogy az erdőben sétáltok, és felkelti a figyelmeteket egy félméteres facsemete, ami nagyon különbözik a többi növénytől.Elkezdtek tanakodni, hogy mi is lehet ez, mert nagyon ismerősnek tetszik, de biztosat nem lehet állítani, mert túl kicsi még. Azok a karaktervonások, amik a kifejlett fákat jellemzik, még hiányoznak. Hasonlít egy vadkörtefához, de mikor tudjuk laikusként egy gyümölcsfáról biztosan állítani, hogy az egy gyümölcsfa?
Eltaláltad, a gyümölcséről, mint azt a biblia is megerősíti: ...mert gyümölcséről ismerik meg a fát.  Mt 12,33Ha pl. az erdőben látsz egy fát, ami vadkörtefának néz ki, de nem terem gyümölcsöt, akkor az a számodra nem vadkörtefa, hanem egy ugyanolyan fa, mint a többi, és el fogsz menni mellette.
Sokan azt állítják, hogy ha két ember összejön Jézus nevében, akkor ott egy gyülekezet alakult.
Vizsgáljuk meg tehát ennek az állításnak a bibliai valódiságát.
Ez már akkor nehézségekbe ütközik, ha számba vesszük azt a tényt, hogy életünk során több száz vagy több ezer ilyen eset történhet meg velünk, hogy keresztényekkel összejövünk, mondjuk imádkozni, zenélni, vagy bibliaórát tartani, annélkül, hogy most gyülekezetet alakítanánk.
Gyülekezet akkor születik, ha erre a szándék is meg van. Gyermek sem születik minden alkalommal, amikor egy házaspár, mondjuk ki, szexel. Hanem akkor, ha ezt előzetesen eldöntik, vagy az akaratuk ellenére mégis megfogan a dolog.
 
És a  fogantatás sem biztosíték még a gyermek megszületésére, mert ahhoz előbb ki kell hordani, majd átmenni egy fájdalmas szülési procedúrán, majd hazavinni és felnevelni.
 
Így lehet ez a gyülekezet megalakulásával is.
Összejövünk Jézus nevében, avval a szándékkal, hogy gyülekezetet alakítunk, tehát az ötlet megfogant.
Utána kihordjuk a megfogant ötletet, majd a magzatnak nőni kell a méhben. De hát hogyan tud nőni egy magzat, hogyan tud gyarapodni egy keresztény csoportosulás? Hívunk más keresztényeket, hogy többen legyünk? Bibliai lenne ez? Semmiképpen, mert akkor más gyermekéhez nyúlunk hozzá, más gyülekezeteket károsítunk (kivétel persze az, ha a testvér kivált a gyülekezetből, és hozzátok csapódik).Mi akkor a bibliai megoldás?
Hát igen, most jönnek az igazi, bibliai gyümölcsök!
A gyülekezet csak akkor lehet igazán gyülekezet, ha a szolgálatok is jelen vannak, akik felkészíteni és aktiválni tudják a tagokat. Tehát kell legalább egy vezető (pásztor) és evangélisták (Ef 4,11-12), akik megtermik és behozzák az új gyümölcsöket, akik behúzzák a szakadásig telt hálókat a bárkába.
...mert gyümölcséről ismerik meg a fát.  Mt 12,33
Az ág termi meg a gyümölcsöt (ami kinyúl, kifelé növekszik a nemhívők irányába), nem a fatörzs, nem a gyökerek vagy levelek. Ha egy vadkörtefát beoltasz almafa ággal, akkor ott alma fog teremni. Olyanok lesznek a megtérőid, amilyenek az evangélistáid. Ha az evangélistáid csak kispolgárok közé mernek bemenni, kispolgárok által benépesített gyülekezeted lesz. Ha motorosok, kábszeresek vagy prostik közé mennek, akkor pedig olyan. Tehát az ág maga termi meg a gyümölcsét, a gyökér, a törzs és a levelek segítsége által.
 
Amikor a vadkörtefa több éves lesz, gyümölcsöt fog teremni. Akkor már nem kell találgatni azt, hogy ez miféle fa is lehet, mert már messziről kiszúrod a vadkörtéket. Nem fogod többé vizsgálgatni sem a leveleit, sem a fa alakját, sem a törzsét, sem a gyökerét. Csak a gyümölcsre nézel, azt kóstolgatod, és a gyümölcséről fogod megtudni, hogy ez most jó körte vagy nem annyira jó.

 
Elmész gyülekezetekbe, ahol az emberek mint savanyú uborkák ülik végig a kötelező műsort. De van olyan is, ahol énekelnek, zenélnek, táncolnak az örömtől. Mert a gyülekezet ilyen gyümölcsöt termel ki magából. Életrevaló körtéket, amelyek ha elszakadnak a fától, képesek új fákká nőni és sokasodni.
Szóval innen ismered fel a gyülekezetet.
Szexelő házaspároknál gyereket még ne keress.
Az egy hosszú folyamat, légy türelmes, és meglátod Isten dicsőségét.
Ahogy ember nem tud gyermeket teremteni (csak akarni és nemzeni tud -Jn 1,12-13), úgy igazi gyülekezetet is csak Isten tud összehozni (2Kor 1,1). És az igazi gyülekezetet idejekorán megadja gyümölcsét evangelizáció által (Zsolt 1,3).
 
 
Vonatkozó igerészek:
Vagy legyetek jó fák, és teremjetek jó gyümölcsöt, vagy legyetek romlott fák, és teremjetek romlott gyümölcsöt; mert gyümölcséről ismerik meg a fát.  Mt 12,33
 
...hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, a kik az ő nevében hisznek; Akik nem vérből, sem a testnek akaratából, sem a férfiúnak indulatjából (!!!), hanem Istentől születtek.  Jn 1,12-13
 
 
És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul. A szentek tökéletesítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére. Ef 4,11-12
 
... az Isten gyülekezetének, a mely Korinthusban van ...  2Kor 1,1
 
És olyan lesz ( Isten gyermeke és a gyülekezetek), mint a folyóvizek mellé ültetett fa, a mely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lészen.  Zsolt 1,3
 
 
A VŐLEGÉNY ÉS A CSÚNYA LÁNY
A VŐLEGÉNY ÉS A CSÚNYA LÁNY
Képzelj el egy [ ... ]

Tovább...
Nincsen bűn?
Sokan azt hiszik, nincs bűn. Tehát bűnös ember sincsen, sem gonoszság. [ ... ]

Tovább...
A logoszban való megkeményedes
A logoszban való megkeményedés
Jézus [ ... ]

Tovább...